Pesto z medvedieho cesnaku so slnečnicovými semiačkami

Zväzok medvedieho cesnaku pred pridaním do pesta

Medvedí cesnak je prvá bylina, ktorú medvede jedia po prebudení zo zimného spánku. Ľudia ho už stáročia skoro na jar konzumujú pre jeho blahodárne účinky na trávenie a príjemnú cesnakovú príchuť. Tento rok som si povedala, že to skúsim ako tie medvede. Pôjdem si trochu medvedieho cesnaku nazbierať do lesa aj ja. Nabarala som ho však trochu viac ako som chcela. Tak som sa rozhodla vyrobiť pesto na cestoviny. Na internete som sa dočítala, že vraj je toto pesto chutné s píniovými orieškami. Videla som recept aj s kešu orechmi a vlašskými orieškami. Ani jednu ingredienciu som však doma nemala navyše som chcela vytvoriť čosi originálne. Našla som však doma lúpané slnečnicové semiačka. A tak sa zrodil tento recept na pesto z medvedieho cesnaku so slnečnicovými semiačkami.

Potrebujeme:

  • 2 zväzky lístkov medvedieho cesnaku (asi za misku nakrájaných lístkov)
  • 4 PL slnečnicových semiačok
  • 1/4 ČL soli
  • 1/4 ČL čierneho korenia
  • 3 PL slnečnicového oleja (pre redšiu konzistenciu o 1 – 2 PL viac)

Postup:

Lístky medvedieho cesnaku dôkladne umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Vložíme ich do misky, pridáme soľ, čierne korenie a slnečnicový olej. Prísady rozmixujeme tyčovým mixérom na hladkú pastu. Pesto ihneď skonzumujeme alebo skladujeme v chladničke v miske zakryté fóliou niekoľko dní. Dá sa použiť na cestoviny alebo ako nátierka na chlieb.

Po skonzumovaní môžem zhodnotiť, že slnečnicové semiačka dodávajú pestu príjemnú chuť a zároveň pozdvihujú chuť medvedieho cesnaku. Zároveň toto pesto je ľahšie stráviteľné ako pesto s orechmi. Recept ocenia najmä ľudia alergickí na orechy, pre ktorých sú slnečnicové semiačka schodnou alternatívou.